ماه رمضان ماه خودسازی وبندگی خداست اگر چه همه سال باید اینگونه باشد.اما بهر ترتیب این ماه ویژگی های خودش را دارد.وخصوصا در شهرستانها رنگ وبوی رمضان پر رنگتر است.ا این ماه یک فرصت است برای خود سازی وعبادت،هر کس به اندازه توانش واعتقادش!اماسوال اینجاست که من نوعی برای دل خودم و اجر ومزد خدایی روزه میگیرم وشب زنده داری میکنم یا برای دیگران ؟قطعا روز ه یک عبادت فردی است که اثرات اجتماعی بدنبال دارد. با یک مثال ساده دنیایی میتوان موضوع را اینگونه بیان کرد:اگر یک کارگر بنایی در منزل خودش کار کند در اخر روز باید مزدش را از چه کسی بگیرد؟واضح است که این کارگر مزد ندارد چون برای خودش کار کرده است.البته مزدش در واقع همان نتیجه کاری است که در انتهای روز به ان رسیده است !عبادات ما نیز مانند همین موضوع است .من نوعی وقتی در کارگاه،مزرعه،اشپزخانه،شرکت،منزل،مغازه و.... کار میکنم در پایان روز وماه وسال از چه کسی باید انتظار دریافت مزد واجر مادی ونقدی را داشته باشم؟!!البته این مثال فقط بابت روشنتر شدن موضوع طرح شد وبصورت کلی ،امامیتوان این کلیت را به عبادات وفرائض وحتی نیکو کاری ومردم داری وهر فعل پسندیده که در دین مبین اسلام وحتی همه ادیان الهی وحقوق بشری به ان سفارش شده است تعمیم داد.حال باید پرسید که یک کارمند یا هر بنی بشر مسلمان دیگر ایا برای دل خودش واجر وپاداش الهی نماز میخواند ،روزه میگیرد، انفاق میکند ،وشب قدر شب زنده داری میکند یا برای مردم وچشم خلق،اینجاست که قطعا همه میگویند ما برای اجرای فرمان الهی توبه واستغفار،ورسیدن به رضای خدا ودریافت!! پاداش معنوی که همان بهشت است اعمال واجب ومستحب و را انجام میدهیم واز محرمات ومکروهات وحتی مباحات(همه اعمال شیطانی!) دوری میجوئیم.حال اگر اینگونه است چرا انتظار کسر ساعت کاری وتعطیلی اداره را دارید .این ماجرای کسر ساعت کاری در ماه رمضان وشبهای قدر در دولت نهم ودهم به زعم خودشان برای عبادت بهتر انجام شد اما خود خدا میداند که چقدر خسارت به کشور ودولت وارد شد.تصمیمات لحظه ای،احساسی وهردم بیلی ! چها که نکرد. وانگهی اگر کسی به خدا وروز جزا اعتقاد داشته باشد چرا باید از وقت مردم که همان بیت المال است ببخشد تا کارمندان به بهشت بروند!!؟؟واکنون در دولت دکتر روحانی که این تصمیم غیر منطقی لغو شده است برای برخی از کارمندان گران آمده است.باید بدانیم که ((بهشت را به بها میدهند نه به بهانه))واینجاست که همان اسلام حکومتی وحکومت اسلامی در همین ماجرای کسر ساعت خودنمایی میکند.اگر دین برای اصلاح انسان است باید هزینه انهم توسط شخص پرداخت شود .اگر دین حاکمیتی است پس باید ماه رمضان را تعطیل کنند؟! (مانند حوزهای علمیه)واگر حکومت ما دینی است که هر کسی باید به فکر اعمال خودش باشد ودرقبال خودسازی جامعه را اصلاح کند. البته امر به معروف ونهی از منکر هم در جای خودش لازم است ونباید کمرنگ شود. بد نیست نیم نگاهی به نظریات امام خمینی (ره)در ادامه بحث مرتبط با این موضوع داشته باشیم.یا حکیم
امام خمینی ضمن توجه به مسئله خودسازی به عنوان عامل اساسی برای تعلیم و تربیت آن را مقدمه و زمینه ساز دستیابی انسان به مقام انسانیت می دانند:
«شما از صفر شروع کردید، و بحمداللَّه تا اینجا رسیدید .... از حال اختناق شروع کردید و به آزادى رسیدید. و من امیدوارم که تا آخر، تا آنجا که مقام انسان است- یعنى لایتناهى- همه برسید. امیدوارم که انسانهاى آگاه و آگاهى دهندهاى باشید... شما باید خودتان را بسازید، و بعد ملت را بسازید. خودسازى به اینکه تمام ابعادى که انسان دارد، و انبیا آمدند براى تربیت آن- تمام ابعاد را- ترقى دهید؛ جنبه علمى، همه ابعاد علم؛ جنبه اخلاقى، همه ابعاد اخلاق؛ تهذیب نفس، وارسته کردن نفس از تعلقات دنیا؛ که سرمنشأ همه کمالات وارسته شدن نفس از تعلقات است، و بدبختى هر انسان تعلق به مادیات است. توجه و تعلق نفس به مادیات، انسان را از کاروان انسانها باز مىدارد، و بیرون رفتن از تعلقات مادى و توجه به خداى تبارک و تعالى انسان را به مقام انسانیت مىرساند. انبیا هم براى همین دو جهت آمده بودند: بیرون کردن مردم از تعلقات و تشبث به مقام ربوبیت.» (صحیفه امام، جلد8، ص 267)
اسلام و توجه به خودسازی به عنوان «جهاد اکبر»
امام خمینی رسالت حقیقی دین بویژه دین مبین اسلام را تلاش در جهت ساختن انسان می داند و لازمه این امر مبارزه با نفسه اماره و به تعبیری جهاد اکبر است. که این امر بر هر موضوع دیگری اولویت دارد چرا که عدم خوسازی انسان زمینه ساز افساد در جامعه است:
«اساساً اسلام براى سازندگى آمده است. و نظر اسلام به ساختن انسان است. جهاد براى سازندگى. سازندگى انسان خودش را، مقدّم بر همه جهادهاست. این است که رسول اکرم «جهاد اکبر» فرمودهاند. جهادى بس بزرگ است و مشکل. و همه فضیلتها دنبال آن جهاد است. جهاد اکبر است؛ جهادى است که با نفْس طاغوتى خودش انسان انجام مىدهد.» (همان، جلد8، ص300)
«و حالا که بحمداللَّه مملکت از خودتان است، دیگر دست آنها کوتاه شده است، و امیدواریم تا آخر کوتاه باشد، خودتان به فکر باشید که همه چیزتان را اصلاح بکنید. اول خودتان را اصلاح بکنید. اول مهذب بشوید و تعلیمات اسلامى را که براى آدمسازى است، آن تعلیمات را عمل به آن بکنید و بعد هم جوانها را، بچهها را تربیت کنید که ما بعد از یک مدتى متحول بشویم به یک انسانهایى که اسلام مىخواهد؛ نه یک انسانهایى که استعمار مىخواهد.» (همان، جلد 10، ص 77)
«کشور ما و ملت ما احتیاج به سازندگى دارد. سازندگیهاى روحى مقدم بر همه سازندگیهاست. جهاد سازندگى از خود افراد باید شروع بشود و خودشان را بسازند و با شیطان باطنى جهاد کنند که این جهاد منشأ همه جهادهایى است که بعد واقع مىشود. انسان تا خودش را نسازد نمىتواند دیگران را بسازد و تا دیگران ساخته نشوند، نمىشود که کشور ساخته بشود. جهاد سازندگى از خود آدم باید شروع بشود. جهاد نفس، جهاد اکبر است. براى اینکه همه جهادها اگر بخواهد نتیجه داشته باشد و بخواهد انسان در جهادها پیروز بشود موکول به این است که در جهاد نفس پیروز باشد.
اگر انسانها توجه به خودشان داشته باشند، جهاد نکرده باشند با شیطان خودشان، اینها واحد واحدهایى هستند که علاوه بر اینکه نمىتوانند اصلاح جامعه را بکنند، فساد هم در جامعه مىکنند. همه فسادهایى که در عالم واقع مىشود، براى این است که آن جهاد واقع نشده؛ آن جهاد اکبر واقع نشده. تمام این گرفتاریهایى که بشر دارد از دست خود بشر دارد.» (همان، جلد11، ص 379)
عدم تحقق حکومت اسلامى، بدون خودسازى
بر این اساس امام ضرورت خودسازی را به خصوص در تشکیل حکومت بیشتر دانسته و آن را به عنوان گام نخست تشکیل حکومت می دانند:
«الآن وظیفه ما این است که هر کداممان، در هر جا که هستیم و در حدى که هستیم، ما جدیت کنیم که قوانین اسلام را از خودمان شروع کنیم. اگر چنانچه ما خودمان خودمان را اصلاح نکنیم و قوانین اسلام را در خودمان اجرا نکنیم، نمىتوانیم یک حکومت اسلامى تشکیل بدهیم.» (صحیفه امام، ج8، ص: 283 و 284)
برای مطالعه بیشتر به ادامه مطلب مراجعه فر مائید
:: موضوعات مرتبط:
اجتماعی-انتقادی -پیشنهادی ,
علمی-فرهنگی -هنری-ورزشی ,
محلی-منطقه ای ,
,
:: بازدید از این مطلب : 719
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2